Sunday, January 15, 2012

strawberi bersalut coklat

Ehsan Foto: Redenvelope.com






Resepi ini agak mudah, tetapi kombinasi strawberi dan coklat membuat ia agak istimewa. Tambahan pula kreativiti anda menggubah hiasan coklat di luar boleh membuatkan ianya lebih istimewa khusus untuk orang tersayang.



Beberapa tip sebelum memulakan resipi:



- Pastikan strawberi benar-benar kering sebelum dicelup dalam coklat kerana setitik air akan merosakkan coklat cair tersebut.

- Biarkan bahagian tangkai dan pangkal hijaunya untuk kelihatan lebih menarik

- Beli strawberi paling lama sehari sebelum dicelup untuk mengekalkan kesegarannya. Simpan strawberi di dalam peti sejuk dan biarkan sebentar dalam suhu bilik sebelum dicelup

- Makan dalam masa 2 hari, tidak lebih dari itu

- Di samping strawberi, buah-buahan dengan lapisan luar yang kering juga boleh digunakan seperti ulas limau (dengan lapisan luar), epal (dihiris atau sebiji penuh) dan pisang (dipotong dengan hirisan panjang). Jika menggunakan epal, celupkan dalam kacang panggang yang diracik halus dengan segera selepas dicelup dalam coklat

- Coklat putih juga boleh digunakan, sama ada sebagai ganti coklat biasa atau dengan berselang-seli, tetapi pastikan lapisan pertama telah mengeras sebelum dicelup sekali lagi atau pun dicalit berbelang-belang

- Jika coklat cair terlalu pekat, masukkan beberapa titik minyak masak (jangan guna mentega atau majerin kerana ia mengandungi air)




Beberapa teknik untuk mencairkan coklat:



1. Gunakan teknik "double boiler" iaitu dengan dua lapisan periuk. Periuk besar diletak diatas api dengan air setinggi 1-2 inci dan dialihkan dari api setelah mendidih. Periuk kecil dilapkan kering permukaan dalamnya bagi memastikan ianya benar-benar kering) lalu diisi coklat dan direndam ke dalam periuk besar. Kacau dengan berhati-hati supaya air atau wap tidak masuk daIam coklat dan merosakkannya.



2. Cairkan coklat di dalam oven dengan memasukkan kepingan coklat yang di potong-potong ke dalam loyang atau bekas tahan panas dengan suhu 110 darjah Fahrenheit (atau 40 darjah celcius), atauput set oven anda pada suhu terendah dan biarkan pintunya terbuka sedikit. coklat akan cair dalam masa sejam.



3. Anda boleh gunakan oven mikrowave tetapi anda perlu periksa setiap 10-15 saat dan kacaukan kerana coklat akan kekal dalam rupa asal (keras) walaupun ia telah cair dalam oven mikrowave. Setelah 85% telah cair, keluarkan dan kacau hingga semua coklat telah cair. Jika anda gunakan coklat putih, anda perlu lebih berhati-hati kerana ia cepat cair dan kalau tidak dikacau segera ia akan berbiji-biji.



Bahan-bahan yang diperlukan:
- 18 biji strawberi yang besar dan segar (basuh dan tekap hingga kering) dibiarkan dengan tangkai dan kelopak hijau
- 1 pound (1/2 kilogram) coklat keping yang dipotong kasar atau cip coklat (putih atau biasa)
- pencungkil gigi atau lidi kecil
- Keping gabus putih (styrofom)


Cara membuatnya:
1. Alas dulang atau loyang dengan kertas foil atau silikon. Jika ada keping styrofoam, letakkan ditengah dulang dan alaskan kertas foil/silikon di atas styrofoam tadi



2. Cucukkan lidi ke tangkai strawberi dan celupkan 3/4 bahagian strawberi ke dalam coklat cair, toskan lebihan coklat



3. Letakkan di atas kertas, atau cucuk lidi atas stryrofom (agar celupan coklat nampak kemas dan rata)



4. Setelah lapisan pertama keras, anda boleh celup lagi untuk lapisan kedua agar lebih tebal atau untuk mendapat efek lapisan hitam dan putih



5. Setelah lapisan coklat keras, anda boleh calitkan untuk mendapat efek berbelang-belang



6. Setelah coklat keras, buangkan lidi. Anda boleh letakkan dalam peti sejuk supaya coklat lebih keras atau jika cuaca agak panas






Sumber: Baking911

No comments:

Post a Comment